Fotokunst WEEKENDCURSUS

GRAAD 4

Volwassenen +18 jaar

8u/week (5 leerjaren) - 4u/week (10 leerjaren)

Docent: Kurt Crauwels & Johan Mangelschots

WEEKENDCURSUS

"I want to meet a guy named Art. I' d take him to a museum, hang him on the wall, criticize him and leave." Jarod Kintz

 

De weekendcursus digitale fotografie is een actieve en ervaringsgerichte opleiding voor wie de creatieve en technische aspecten van de digitale fotografie wil ontdekken. Vanaf de eerste lessen gaan we aan de slag met de camera om fotografische waarneming, cameratechnieken en digitale nabewerking (Adobe Photoshop en Lightroom) stapsgewijs aan te leren.

Studenten vertrekken vanuit een onderzoek van de waarneming en aan de hand van zelfgemaakte beelden ontleden ze de beeldtaal tot in zijn meest primaire bouwstenen. Door eigen ervaring (we leren door te doen en fouten te maken) ontdekt de student de technieken voor opnames en computerbewerking die nodig zijn als praktische ondersteuning voor de eigen artistieke taal. Een reeks Basic Workshops behandelt de meest relevante technische aspecten van de digitale fotografie en met een no-nonsense aanpak krijgt de student het programma Adobe Photoshop onder de knie.

De gevorderde student (3de en 4de jaar) ontdekt aan de hand van gerichte opdrachten de voornaamste onderwerpen van de actuele fotografie en leert thematisch en projectmatig te werken. Er is ruimte voor externe projecten en groepswerk. Gevorderde technieken (workflow, colormanagement, werken met Raw files, etc.) worden behandeld in de reeks Advanced Workshops en een reeks lessen gaat exclusief over het leren werken met licht.

In de eindfase van graad 4 zal de opgedane kennis resulteren in een individueel totaalproject met een andere en nieuwe kijk op artistieke creatie. Tijdens de volledige opleiding is er een juist evenwicht tussen techniek, vorm en inhoud.

Door analyse en bespreking van de grote klassiekers en een permanente openheid naar de visuele media en actuele kunstwereld leren de studenten hun eigen werk te plaatsen binnen de context van de beeldcultuur. Websites, publicaties... worden tijdens de lessen besproken en het atelier bezoekt regelmatig expo’s of events.

Het atelier beschikt over uitstekend computermateriaal, professionele grootformaatprinter en een goed uitgeruste opnamestudio. Er is een specifieke agenda voor de verschillende groepen. Naast de lessen in groepsverband begeleidt de docent tijdens de atelierlessen de studenten zo individueel mogelijk.

De fotostudio met opnamemateriaal en computeratelier is de ganse zaterdag ter beschikking en de studenten krijgen een grote vrijheid om een belangrijk deel van het individuele werk (opnames) buiten het leslokaal of buiten de vaste lesuren uit te voeren.

Van de studenten wordt, naast elementaire computervaardigheden, geen specifieke voorkennis gevraagd. Studenten beschikken (of zorgen hiervoor in de loop van het schooljaar) zelf over een digitale camera die manueel instelbaar is (manuele instelling van sluitersnelheid en diafragmaopening), liefst een digitale reflexcamera met verwisselbare lenzen.