#ARTIST/ART/SLAC TALK

ARTIST TALK #14: Bieke Depoorter

dinsdag 16 januari 2018 / 19u / Foyer SLAC

Bieke Depoorter (°1986 Gent) mag zich sinds enkele jaren ‘associate member’ noemen van het fotoagentschap Magnum. Ze is na Harry Gruyaert, Carl De Keyzer, John Vinck en de betreurde Martine Franck nog maar de vijfde Belg die mag aansluiten bij het befaamde coöperatieve fotoagentschap, dat in 1947 werd opgericht door onder meer Robert Capa en Henri Cartier-Bresson.

Depoorter studeerde in 2009 af als fotografe aan het KASK in Gent. In dat jaar reisde ze alleen door Rusland, waar ze overnachtte bij mensen thuis en hen portretteerde. Met die reeks won ze verscheidene prijzen, onder meer de Magnum Expression Award. Ze werkte daarna volgens een vergelijkbaar procedé in Egypte en de Verenigde Staten.

Korte maar intense ontmoetingen zijn belangrijke elementen in haar werk. De openheid waarmee ze wordt verwelkomd en de intimiteit die met haar wordt gedeeld, roept intrigerende momenten op.

 

 

 

ARTIST TALK #15: Benjamin Verdonck

woensdag 28 februari 2018 / 19u / Foyer SLAC

Benjamin Verdonck (°1972 Antwerpen) is beeldend kunstenaar, acteur, schrijver en theatermaker. Hij bespeelt zowel de reguliere theaterzaal met voorstellingen als WEWILLLIVESTORM, Nine Finger (samen met Alain Platel en Fumiyo Ikeda) en Global Anatomy (samen met Willy Thomas) en de publieke ruimte met projecten als Bara/ke 2000 (een boomhut in het hartje van de stad), Hirondelle/ Dooi Vogeltje/The Great Swallow (een vogelnest op 32m hoogte tegen een kantoorbuilding), en ŁÓDŹ / BOAT / BOOT (gebouwd op een appartementsgebouw in het Poolse Szczecin in juli 2012).

Verdoncks beeldend werk vindt steeds meer zijn weg naar tentoonstellingen in o.m. Berlijn (½), Kortrijk (Sometimes I sits and thinks and sometimes I just sits), Gent (in Track), Hasselt (in Mind the system, find the gap) en Antwerpen (oowendeseentsjkommaartsjinigin).

Onder de noemer EVEN I MUST UNDERSTAND IT zal Benjamin Verdonck de komende twee jaar een cluster van nieuwe autonome werken bundelen –  theaterprojecten en acties in de openbare ruimte  – die elk op hun manier verbeeldingsrijke proposities zijn over hoe kunst de werkelijkheid mee kan vormgeven eerder dan erop te reflecteren.

 

 

 

© Castle Arenberg KU Leuven

ARTIST TALK #16: Philip Aguirre y Otegui

dinsdag 17 april 2018 / 19u / Foyer SLAC

Het werk van Philip Aguirre Y Otegui (°1961 Schoten) heeft een uitgesproken geëngageerd en humanistisch karakter:  Hij kiest consequent voor klassieke technieken, traditionele materie, motieven en genres. Zijn blik is gericht op de wereld en zijn gehele oeuvre straalt hierdoor een bepaalde vorm van doordachtheid uit: het is krachtig maar tegelijkertijd poëtisch. Omgeven door een veelheid aan beelden, kiest hij vormen uit zijn eigen leven en herinneringen als basis van zijn werk. (Mu.ZEE)