LESROOSTER

 

Grafiekkunst

GRAAD 4

Volwassenen +18 jaar

8u/week (5 leerjaren) - 4u/week (10 leerjaren)

Docent: Benoni Vansteenlandt

We drukken met gezonde en milieuvriendelijke methoden: daarin is onze grafiek één van de pioniers. Naast de vertrouwde grafiek met etsen werken we nu met eigentijdse materialen en technieken zoals soyainkt, palight, mica en photoshop. Lithoplaten zijn dan weer een hedendaagse versie van vlakdruk. We kunnen er rechtstreeks op tekenen en schilderen, maar we printen er evengoed onze ontwerpen of foto's op. Het volgende schooljaar wordt deze vorm van litho verder uitgebreid. En verder zijn er ook nog monotype, sjablonen, stiftdruk, collagrafie, krantdruk, digitale grafiek en is er veel ruimte voor tekenen, schilderen en collage.

 

Het atelier onderscheidt zich door moeiteloos oude werkwijzen te combineren en te versmelten met hedendaagse processen en dat leidt uiteraard tot een intrigerende beeldtaal. Hierbij ligt de nadruk op een persoonlijke beeldverwerking. De technische kant is niet moeilijk en je wordt daarin altijd begeleid. We zijn grensoverschrijdend en zowel hedendaagse als oude kunst komen aan bod. Figuratie en abstractie zijn gelijkwaardig. Je werkt aan een eigen stijl en de grafiek van elke student is uniek. Vandaar het grote enthousiasme in de groep. Soms zijn er Forumlessen: daarin verkennen we een kunstenaar, een nieuwe techniek, kunst uit een andere cultuur, enzomeer.

 

Er is een continuïteitsprogramma, zodat je geleidelijk aan thuis je eigen atelier leert uitbouwen, en daar heb je tegenwoordig echt niet zoveel plaats voor nodig. De grafiekopleiding reikt daarom uitsluitend technieken en materialen aan, die je later ook thuis kan uitvoeren met behulp van slechts één lichte pers. Je kunt ons atelier altijd bezoeken om er eens rond te kijken of om wat informatie in te winnen bij de studenten en de leraar.